Vad är en kreativ konferens? 22 september, 2015 22 september, 2015 admin

När konferensanläggningar marknadsför sig handlar det mycket om att visa en tydlig profil. Det kan handla om allt från att det är nära till shopping och nöje till att anläggningen bjuder på en stillsam miljö med naturen som närmsta granne. En väg är även att profilera sig som en kreativ konferensanläggning. Men helt tydligt vad detta står för är det inte alltid.

Kreativ miljö

För vissa konferensanläggningar handlar det om att skapa förutsättningar för deltagarna att vara kreativa. Det kan då handla om att erbjuda mer än bara klassiska möteslokaler. Exempelvis att man erbjuder  ”kreativa mötesmodeller” som Skansen Hotell exempelvis skriver på sin hemsida.
Alla är inte mest kreativa i en liten konferenslokal med en whiteboard längst fram. Många hittar inspiration i naturen och då kan det passa bra att anordna tid för  ”Walk-and-Talk” i fina naturområden. Eller varför inte ha en brainstorm i anläggningens spaavdelning?
Att allt fler företag efterfrågar nya vägar att gå för att ge inspiration och kreativitet till deltagarna på konferensen är tydligt. Det är detta som en del anläggningar också försöker möta genom att erbjuda nya vägar för diskussion och reflektion. Happy Tammsvik är unik i sin framtoning och bland de som erbjuder konferens nära Stockholm har de en tydlig och unik profil.

Kreativa aktiviteter

Ett annat sätt att se på kreativa konferenser är utifrån vad som sker på konferenstiden alternativt efter att den ordinarie konferenstiden är slut.
Ett exempel är Fotografiska Museet i Stockholm. Museet är främst känd för sina utställningar, fotokurser och event. Men de erbjuder även dagkonferenser som minst sagt är i en kreativ miljö. För de som inte bara vill inspireras av konsten på museet utan även vill testa på sitt kreativa skapande kan en fotoaktivitet bokas i samband med att konferensen bokas. Här finns tre olika kreativa kurser att gå under konferensdagarna, ”Bli en bättre fotograf på 30 min”, ”Utveckla ditt fotografiska seende på 30 minuter” samt ”Från abstrakt till konkret” som sträcker sig över två timmar. För info och rekommendationer för dagkonferens, hänvisar vi till dagkonferenser.nu.
Hur får dina kollegor kreativitet? Vilken kreativ aktivitet vill de prova på under konferensdagarna?